
Svatomartinské ráno má zvláštní atmosféru. V kalendáři je po dušičkách první „světlo“ – den, kdy se dřív uzavíral hospodářský rok, zapalovaly lucerničky, slavily jarmarky a vůně pečené husy se mísila s očekáváním první sněhové přeháňky. Co všechno k 11. listopadu patří, kde se to vzalo a jak svátek prožít dnes?
Martin z Tours († 397), původem z Panonie (dnešní Maďarsko), byl římský voják, který se podle legendy u Amiens rozdělil o svůj plášť s promrzlým žebrákem. V noci se mu ve snu zjevil Kristus oděný v téže polovině pláště – Martin se nechal pokřtít, opustil armádu, stal se mnichem a později biskupem v Tours. Uctíván je jako patron vojáků, jezdců, cestujících, chudých, vinařů i hospodářů. Motiv rozděleného pláště z něj dělá také patrona sdílení a charity.
V českých zemích i široce po Evropě byl Martinmas (Martinův den) hranicí hospodářského roku. Uzavíraly se nájmy, vyplácela čelední služba, konaly se jarmarky a dobytčí trhy. V církevní tradici začínal „martinský půst“ – dřívější čtyřicetidenní předadventní zdrženlivost, dnes připomínaná spíš symbolicky. Na Moravě a ve Slezsku se držely posvícenské zvyky, ve městech průvody s koňmi a v posledních letech stále oblíbenější lampionové/„lucerničkové“ průvody (paralela k německému *Martinszug*).
Lidová meteorologie si svatého Martina oblíbila. Nejznámější rčení říkají:
Pranostiky vznikly z vícekrokové zkušenosti hospodářů; v éře klimatické změny je berme jako poezii ročních rytmů, ne jako předpověď.
Svatý Martin propojoval charitu, řemeslo, víno i vojsko. V moderní podobě se vyplatí zvýraznit tři roviny:
1. Sdílení – Martinův plášť je výzva k pomoci. Mnohá města spojují svatomartinské slavnosti se sbírkami na charitu či noclehárny.
2. Komunita – setkání na náměstí, průvod s lucernami, společný přípitek mladým vínem v 11:11 a večerní rodinné menu.
3. Poctivé jídlo – husa „z Martina“ dává smysl sezónně; kdo maso nejí, může zvolit „husí“ menu po našemu: dýňový kaldoun, pečené zelí s jablky, lokše s uzenou paprikou a jablečným chutney, k tomu mladé moštové „nealko“.
Svatý Martin je víc než folklór a víno. Je to příběh štědrosti, která rozdělením neubývá, oslava sklizně a malý „nový rok“ hospodářů, ale také pozvánka do zimy se světlem v ruce. Ať už vám letos přijede na bílém koni, nebo jen „na dešti a větru“, 11. listopad stojí za to prožít spolu – s kouskem teplé kuchyně, pohárem nového vína a něčím z vlastního „pláště“ pro druhého.
SPOLEČNOST
SPOLEČNOST
HISTORIE
Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.
© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.