
Čočka a kuře jsou jako sehraná dvojka: jeden přináší rostlinnou vlákninu, železo a foláty, druhý kvalitní bílkoviny a minimum tuku. Dohromady vznikne oběd, po kterém neupadnete do „odpoledního spánku“, ale zůstanete sytí a lehcí. Tenhle salát je připravený za půl hodiny, skvěle se balí do krabičky a chutná stejně dobře vlažný i studený.
1. Uvařte čočku. Propláchněte, dejte do studené vody (cca 1:3), nechte lehce vařit 18–22 minut do al dente. Sceďte a horkou promíchejte s 1 lžící olivového oleje a špetkou soli – zrna se nelepí a zůstanou šťavnatá.
2. Opečte kuře. Prsa osušte, promíchejte s olejem, paprikou, tymiánem, solí a pepřem. Rozpalte pánev (nebo gril), opékejte 4–5 minut z každé strany, podle tloušťky. Nechte 5 minut odpočinout a krájejte na plátky/nugety.
3. Připravte dressing. V misce prošlehejte olej, citron, hořčici, med, česnek, římský kmín, sůl a pepř.
4. Sestavte salát. Do velké mísy dejte uvařenou čočku, papriku, okurku, rajčata, cibuli, bylinky a semínka. Přilijte dressing a jemně promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte rukolu.
5. Servírování. Porce rozdělte do talířů, navrch rozložte teplé plátky kuřete. Dozdobte bylinkami a čerstvě mletým pepřem.
Přibližně 520–560 kcal, 38–42 g bílkovin, 45–50 g sacharidů (z toho slušná dávka vlákniny 10–12 g), 18–22 g tuků (převážně nenasycených). Jídlo sytí dlouho a drží stabilní energii – ideální oběd do práce i lehká večeře po tréninku.
Čočkový salát s kuřetem je ukázka toho, že „zdravé“ nemusí znamenat nudné. Má bílkoviny pro svaly, vlákninu pro střeva, vitaminy a minerály pro hlavu i energii – a přitom chutná tak, že po něm sahají i zapřisáhlí masožravci. Dobrou chuť!
SPOLEČNOST
SPOLEČNOST
HISTORIE
Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.
© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.