Vánočka je symbolem českých Vánoc stejně jako stromek, cukroví nebo pohádky v televizi. Ta správná má být krásně zlatavá, vláčná, lehce nasládlá a plná rozinek i mandlí. Připravila jsem pro tebe ověřený domácí recept, který se hodí jak pro štědrovečerní snídani, tak ke kávě během svátků.
Nejprve si připrav kvásek. Do misky rozdrob droždí, přidej lžičku cukru, zalij částí vlažného mléka a lehce promíchej. Nech na teplém místě asi 10–15 minut vzejít kvásek, dokud nezačne pěnit.
Do velké mísy dej mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky, celé vejce, rozpuštěné máslo a zbytek vlažného mléka. Přidej hotový kvásek a vypracuj hladké, pružné těsto, které se nelepí na mísu ani ruce. Pokud je těsto příliš řídké, lehce přidej mouku.
Do hotového těsta zapracuj rozinky a nasekané mandle. Těsto přikryj utěrkou a nech ho na teplém místě kynout zhruba 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozděl na 9 stejných dílů a vyválej z nich prameny.
Klasická vánočka se plete ze tří pater:
Jednotlivá patra opatrně naskládej na sebe a konce dobře podsuň, aby se vánočka při pečení nerozjela.
Hotovou vánočku přenes na plech vyložený pečicím papírem, přikryj utěrkou a nech ještě 20–30 minut dokynout. Poté ji potřete rozšlehaným vejcem, posypej plátky mandlí a můžeš ji zajistit špejlemi, aby držela tvar.
Peč v předehřáté troubě na 170 °C asi 40–45 minut. Pokud začne povrch příliš rychle tmavnout, zakryj vánočku alobalem.
Správně upečená vánočka je:
Po upečení ji nech alespoň 20–30 minut odpočinout, teprve potom krájej.
Dobrá vánočka není jen pečivo – je to vůně domova, tradice a klidné sváteční ráno. Když se povede, vydrží měkká několik dní, skvěle chutná s máslem i marmeládou a její vůně dokáže navodit Vánoce i uprostřed uspěchaného dne. A ta první krajíc ukrojený ještě lehce teplé… ten má prostě svoje kouzlo. ????
SPOLEČNOST
SPOLEČNOST
HISTORIE
Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.
© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.