Vánočka: osvědčený recept na nadýchanou a voňavou klasiku

Vánočka je symbolem českých Vánoc stejně jako stromek, cukroví nebo pohádky v televizi. Ta správná má být krásně zlatavá, vláčná, lehce nasládlá a plná rozinek i mandlí. Připravila jsem pro tebe ověřený domácí recept, který se hodí jak pro štědrovečerní snídani, tak ke kávě během svátků.

Ingredience (1 velká vánočka)

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 30 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu

Do těsta

  • 80–100 g rozinek
  • 50 g nasekaných mandlí

Na potření

  • 1 vejce
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy

Nejprve si připrav kvásek. Do misky rozdrob droždí, přidej lžičku cukru, zalij částí vlažného mléka a lehce promíchej. Nech na teplém místě asi 10–15 minut vzejít kvásek, dokud nezačne pěnit.

Do velké mísy dej mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky, celé vejce, rozpuštěné máslo a zbytek vlažného mléka. Přidej hotový kvásek a vypracuj hladké, pružné těsto, které se nelepí na mísu ani ruce. Pokud je těsto příliš řídké, lehce přidej mouku.

Do hotového těsta zapracuj rozinky a nasekané mandle. Těsto přikryj utěrkou a nech ho na teplém místě kynout zhruba 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Pletení a pečení vánočky

Vykynuté těsto rozděl na 9 stejných dílů a vyválej z nich prameny.

Klasická vánočka se plete ze tří pater:

  • spodní patro ze čtyř pramenů
  • prostřední patro ze tří pramenů
  • horní patro ze dvou pramenů

Jednotlivá patra opatrně naskládej na sebe a konce dobře podsuň, aby se vánočka při pečení nerozjela.

Hotovou vánočku přenes na plech vyložený pečicím papírem, přikryj utěrkou a nech ještě 20–30 minut dokynout. Poté ji potřete rozšlehaným vejcem, posypej plátky mandlí a můžeš ji zajistit špejlemi, aby držela tvar.

Peč v předehřáté troubě na 170 °C asi 40–45 minut. Pokud začne povrch příliš rychle tmavnout, zakryj vánočku alobalem.

Jak poznáš, že je vánočka hotová

Správně upečená vánočka je:

  • zlatavá na povrchu
  • na dotek pevná
  • při poklepu na spodní část vydává dutý zvuk

Po upečení ji nech alespoň 20–30 minut odpočinout, teprve potom krájej.

Tipy, jak udělat vánočku ještě lepší

  • Rozinky můžeš předem namočit do rumu – budou šťavnatější a voňavější.
  • Část mouky lze nahradit polohrubou, vánočka pak lépe drží tvar.
  • Pokud chceš extra vláčnost, přidej do těsta lžíci zakysané smetany.
  • Vánočku skladuj zabalenou v čisté utěrce, aby zůstala měkká několik dní.

Závěr

Dobrá vánočka není jen pečivo – je to vůně domova, tradice a klidné sváteční ráno. Když se povede, vydrží měkká několik dní, skvěle chutná s máslem i marmeládou a její vůně dokáže navodit Vánoce i uprostřed uspěchaného dne. A ta první krajíc ukrojený ještě lehce teplé… ten má prostě svoje kouzlo. ????

Novinky

Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.

Chci dostávat novinky

© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.