
Trdelník patří k legendám tržišť a adventních jarmarků. Dobrá zpráva? Stejnou karamelovo-ořechovou krustu zvládnete i doma – bez speciálního grilu. Stačí obyčejný váleček (nebo stará skleněná láhev), trouba a trochu trpělivosti. Přinášíme recept, který funguje, plus další vychytávky.
Těsto
Na obalování a pečení
Nářadí „domácí rožeň“
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku cukru a droždí. Nechte 10 minut vzejít. Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, vanilku, žloutky, citronovou kůru, přidejte kvásek a hněťte 5–7 minut, až je těsto hladké. Zapracujte změklé máslo a nechte ještě 2–3 minuty dopracovat. Mísu přikryjte a kynout 60–80 minut, až zdvojnásobí objem.
Váleček (nebo láhev) pevně obalte alobalem a zlehka potřete máslem. Na okrajích upevněte gumičkami pečicí papír – vzniknou „mantinely“, aby těsto při pečení nesjíždělo. Plech vyložte papírem.
Vykynuté těsto vyklopte, rozdělte na 4–6 dílů. Každý díl vyválejte na dlouhý pruh (cca 2–3 cm široký, 50–70 cm dlouhý). Pruh těsně spirálově naviňte na váleček tak, aby se závity lehce překrývaly. Prsty spoje zamáčkněte, aby se při pečení neotvíraly.
Navíjený váleček potřete rozpuštěným máslem. V misce smíchejte cukr, skořici, vanilku a ořechy. Trdelník bohatě obalte – nejlépe tak, že směs nasypete na tác a váleček v ní několikrát vyválíte. Je to právě silná vrstva, která se v troubě promění v lesklý karamel.
Troubu předehřejte na 200 °C (horní/dolní ohřev). Váleček položte na hrany pekáče nebo na dvě stejné misky tak, aby se trdelník nedotýkal plechu (teplo ho bude opékat ze všech stran). Pečte 12–15 minut, v polovině pootočte. Povrch má být zlatavý až lehce karamelový. Hned po vytažení ještě jednou lehce potřete máslem a poprašte skořicovým cukrem – krusta bude křupavější.
Nechte 1–2 minuty zafixovat cukrovou vrstvu, pak opatrně stáhněte trdelník z válečku. Při servírování můžete vnitřek lehce potřít máslem nebo posypat mletými ořechy.
Těsto je bohaté na žloutky a máslo, takže po kynutí drží tvar a uvnitř zůstane vláčné. Silná vrstva cukru s ořechy se v horku zkaramelizuje a vytvoří typickou lesklou křupavou kůrku. Závity navíjené „na těsno“ zabrání trhlinám a drží vlhkost uvnitř.
Trdelník chutná nejlépe v den přípravy, ještě mírně vlahý. Pokud potřebujete napéct předem, upečené kousky skladujte do druhého dne v papírovém sáčku a před podáváním 5 minut prohřejte v troubě na 170 °C – krusta znovu ožije. Těsto můžete připravit večer, nechat kynout v lednici (8–12 h) a ráno jen vyválet, obalit a upéct.
Trdelník se u nás usadil z uhersko-slovenské tradice komínového koláče a zdomácněl na trzích i jarmarcích. Kouzlo je vždy stejné: žitná vůně dřeva a cukrový karamel, který lepí prsty. Doma sice neotáčíme špalkem nad uhlím, ale s dobrým těstem, poctivým obalením a trochou tepla to voní i chutná překvapivě podobně.
Nebojte se obalovací směsi – buďte štědří. Právě díky ní vzniká ten „trdelníkový efekt“, pro který stojí fronty. Až to doma rozvoní skořice s ořechy, pochopíte, proč tenhle recept patří mezi pár domácích jistot, které dělají z běžného víkendu malý svátek. Dobrou chuť!
SPOLEČNOST
SPOLEČNOST
HISTORIE
Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.
© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.