Jablečno-hruškový crumble se skořicí a vlašskými ořechy

Jablečno-hruškový crumble se skořicí a vlašskými ořechy

Podzim volá po teplých, voňavých dezertech, které zahřejí a využijí úrodu ze zahrady. Crumble je ideální: bez válení těsta, bez formy na koláč, hotový do hodinky a zvládne ho i úplný začátečník. Kombinace jablek a hrušek voní po skořici a vanilce, citron dodá šťávu a ořechová drobenka příjemně křupe. Navíc jde o dezert, který je přirozeně lehčí na cukru, plný vlákniny a dá se snadno upravit do bezlepkové nebo veganské verze.

Crumble se peče přímo na ovoci, takže je šťavnatý a vláčný, a díky ořechům v drobence nabídne sytící, kvalitní tuky. Je to záchranář sezónního ovoce – spotřebujete i kousky, které už nejsou dokonale křupavé. A ještě bonus: servíruje se horký z trouby jen s kopečkem bílého jogurtu, zakysanky nebo zmrzliny.

Suroviny (4 porce)

Ovocná vrstva

  • 4 větší jablka (cca 600 g), oloupaná a na kostky
  • 2 zralé hrušky (cca 300 g), na kostky
  • 1–2 lžíce třtinového cukru (podle sladkosti ovoce)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (nebo bramborového)
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mleté vanilky nebo ½ lžičky vanilkového extraktu

Ořechová drobenka

  • 80 g hladké mouky (na bezlepkovou verzi použijte rýžovou/ovesnou BL)
  • 60 g jemných ovesných vloček
  • 60 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 70 g studeného másla na kostičky (vegan: rostlinné „máslo“)
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka soli

Postup

1. Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev). Zapékací misku o velikosti cca 20×20 cm lehce vymažte máslem.

2. Ovoce promíchejte v míse s cukrem, citronem, škrobem, skořicí a vanilkou. Směs nasypte do připravené misky a rovnoměrně upěchujte. Škrob sváže šťávu a crumble nebude tekutý.

3. Drobenka: do druhé mísy nasypte mouku, vločky, cukr, sůl a ořechy. Přidejte studené máslo a prsty rychle zpracujte na hrubé drobky. Nehněťte do hladka – hrudky jsou žádoucí.

4. Sestavení a pečení: drobenku nasypte na ovoce v rovnoměrné vrstvě a lehce ji přitlačte dlaní. Pečte 30–35 minut, až je povrch zlatavý a po okrajích probublává šťáva.

5. Podávání: nechte 10 minut odpočinout. Servírujte teplé s bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tipy a obměny

  • Švestková varianta: polovinu jablek nahraďte švestkami a přidejte špetku mletého bad yánu nebo pomerančovou kůru.
  • Dýňové koření: do drobenky vmíchejte ½ lžičky směsi skořice–zázvor–muškátový oříšek–hřebíček pro „pumpkin spice“ náladu.
  • Karamelový šmrnc: po upečení zakápněte lžící slaného karamelu nebo javorovým sirupem.
  • Bezlepkově: použijte certifikované BL vločky a bezlepkovou mouku; funguje i mleté mandle místo části mouky.
  • Méně cukru: u velmi sladkého ovoce klidně uberte cukr o třetinu – chuť bude stále plná.

Skladování

Zbytky vydrží v lednici až 2 dny. Před podáváním je krátce zapečte nebo prohřejte v troubě, aby drobenka znovu křupala. Crumble se dá také zamrazit – upečte, nechte vychladnout, porce zabalte a do měsíce spotřebujte.

Tenhle podzimní crumble je rychlý, voňavý a variabilní. Využívá sezónní ovoce, dodá vlákninu a zdravé tuky, a přitom se obejde bez složitých technik. Prostě dezert, který zahřeje, provoní byt a spolehlivě potěší.

Novinky

Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.

Chci dostávat novinky

© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.