
Dny se krátí, vzduch je čím dál chladnější a tělo si říká o něco teplého, co zasytí, ale neunaví. Tenhle salát je přesně to: pečená dýně do sladko-oříškova, růžičková kapusta s lehce křupavými okraji, šťavnaté jablko, zemitá čočka beluga a vlašské ořechy. Všechno sváže hořčicovo-jablečný dresink, který dodá jiskru. Skvělé jako samostatné jídlo i jako příloha k rybě či kuřeti, přitom kompletně rostlinné (pokud nevyužijete volitelný sýr).
Čočka beluga přináší kvalitní rostlinné bílkoviny, železo a zinek, dýně s jablkem doplní betakaroten a vitamín C, růžičková kapusta zase vitamín K a spoustu antioxidantů. Společně dodají přes dvacet gramů vlákniny na porci, což pomáhá trávení i stabilnějšímu cukru v krvi. Vlašské ořechy přidají omega-3 a dresink z extra panenského oleje usnadní vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Jídlo je přirozeně bezlepkové, dobře zasytí, ale nezatíží.
Na dresink:
Troubu předehřejte na 200 °C horkovzduch. Dýni omyjte, vydlabejte semínka a i se slupkou nakrájejte na sousta o tloušťce zhruba 2 cm. Smíchejte ji s trochou oleje, špetkou soli a pepře a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Na druhý plech nasypte růžičkovou kapustu, zakápněte olejem, osolte a opepřete. Pečte 20–25 minut, v půlce obraťte; dýně má zezlátnout a kapusta lehce zkaramelizovat na okrajích. Posledních 6–8 minut přidejte na jeden z plechů jablka, aby změkla, ale nerozpadla se, a vedle na suchou část plechu hoďte vlašské ořechy k rychlému opražení do voňava.
Mezitím propláchněte čočku, zalijte ji studenou vodou (asi 3 cm nad povrch), mírně osolte a vařte zvolna 18–22 minut do pevné měkkosti, aby držela tvar. Sceďte a ještě teplou promíchejte s polovinou dresinku – chutě se tak krásně vsáknou. Dresink připravíte snadno: všechny suroviny vyšlehejte v misce nebo protřepejte ve sklenici do emulze.
Do velké mísy nasypte čočku, přidejte pečenou dýni, kapustu, jablka a ořechy. Přilijte zbytek dresinku, zlehka promíchejte a nakonec (pokud chcete) vmíchejte rukolu či polníček a posypte fetou. Dochutťe solí a pepřem podle chuti. Podávejte teplé nebo vlažné.
Kdo touží po extra bílkovinách, může přimíchat na kostičky opečené uzené tofu nebo pečené kuřecí maso. Čočka beluga drží tvar nejlépe, ale použít můžete i zelenou puy; červená se hodí méně (rozvaří se do kaše). Javorový sirup v dresinku můžete vynechat, pokud je dýně hodně sladká. Zbylý salát vydrží v lednici dva dny; před podáváním ho krátce prohřejte a přidejte hrst čerstvé zeleně.
Proč si ho zamilujete právě na podzim: teplo z trouby, sezónní suroviny z trhu a chuť, která je sytá, ale ne těžká. Jedno jídlo, které udělá dobře tělu i náladě – a přesně to teď potřebujeme nejvíc. Dobrou chuť!
SPOLEČNOST
SPOLEČNOST
HISTORIE
Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.
© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.