Teplý podzimní salát z pečené dýně, čočky a jablek: zdravé pochutnání v sychravých dnech

Teplý podzimní salát z pečené dýně, čočky a jablek: zdravé pochutnání v sychravých dnech

Dny se krátí, vzduch je čím dál chladnější a tělo si říká o něco teplého, co zasytí, ale neunaví. Tenhle salát je přesně to: pečená dýně do sladko-oříškova, růžičková kapusta s lehce křupavými okraji, šťavnaté jablko, zemitá čočka beluga a vlašské ořechy. Všechno sváže hořčicovo-jablečný dresink, který dodá jiskru. Skvělé jako samostatné jídlo i jako příloha k rybě či kuřeti, přitom kompletně rostlinné (pokud nevyužijete volitelný sýr).

Proč je tenhle salát zdravý a prospěšné

Čočka beluga přináší kvalitní rostlinné bílkoviny, železo a zinek, dýně s jablkem doplní betakaroten a vitamín C, růžičková kapusta zase vitamín K a spoustu antioxidantů. Společně dodají přes dvacet gramů vlákniny na porci, což pomáhá trávení i stabilnějšímu cukru v krvi. Vlašské ořechy přidají omega-3 a dresink z extra panenského oleje usnadní vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Jídlo je přirozeně bezlepkové, dobře zasytí, ale nezatíží.

Suroviny (4 porce)

  • 1 menší dýně hokkaidó (cca 900 g)
  • 250 g růžičkové kapusty, rozpůlené
  • 2 křupná jablka (např. gala), na menší klínky
  • 200 g čočky beluga (nebo zelené puy)
  • 80 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 80 g rukoly nebo polníčku (volitelné pro svěžest)
  • 80 g rozdrobeného sýra feta nebo balkánského (volitelné)

Na dresink:

  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky javorového sirupu nebo tekutého medu
  • 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C horkovzduch. Dýni omyjte, vydlabejte semínka a i se slupkou nakrájejte na sousta o tloušťce zhruba 2 cm. Smíchejte ji s trochou oleje, špetkou soli a pepře a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Na druhý plech nasypte růžičkovou kapustu, zakápněte olejem, osolte a opepřete. Pečte 20–25 minut, v půlce obraťte; dýně má zezlátnout a kapusta lehce zkaramelizovat na okrajích. Posledních 6–8 minut přidejte na jeden z plechů jablka, aby změkla, ale nerozpadla se, a vedle na suchou část plechu hoďte vlašské ořechy k rychlému opražení do voňava.

Mezitím propláchněte čočku, zalijte ji studenou vodou (asi 3 cm nad povrch), mírně osolte a vařte zvolna 18–22 minut do pevné měkkosti, aby držela tvar. Sceďte a ještě teplou promíchejte s polovinou dresinku – chutě se tak krásně vsáknou. Dresink připravíte snadno: všechny suroviny vyšlehejte v misce nebo protřepejte ve sklenici do emulze.

Do velké mísy nasypte čočku, přidejte pečenou dýni, kapustu, jablka a ořechy. Přilijte zbytek dresinku, zlehka promíchejte a nakonec (pokud chcete) vmíchejte rukolu či polníček a posypte fetou. Dochutťe solí a pepřem podle chuti. Podávejte teplé nebo vlažné.

Tipy a obměny

Kdo touží po extra bílkovinách, může přimíchat na kostičky opečené uzené tofu nebo pečené kuřecí maso. Čočka beluga drží tvar nejlépe, ale použít můžete i zelenou puy; červená se hodí méně (rozvaří se do kaše). Javorový sirup v dresinku můžete vynechat, pokud je dýně hodně sladká. Zbylý salát vydrží v lednici dva dny; před podáváním ho krátce prohřejte a přidejte hrst čerstvé zeleně.

Proč si ho zamilujete právě na podzim: teplo z trouby, sezónní suroviny z trhu a chuť, která je sytá, ale ne těžká. Jedno jídlo, které udělá dobře tělu i náladě – a přesně to teď potřebujeme nejvíc. Dobrou chuť!

Novinky

Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.

Chci dostávat novinky

© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.