Recept: Podzimní miska „vše na jednom plechu“

Recept: Podzimní miska „vše na jednom plechu“

Pečená dýně + křupavá cizrna + quinoa + citronovo-tahini jogurt. Lehký, výživný a hodně barevný oběd/večeře. Většinu práce odvede trouba, mezitím se uvaří quinoa. Skvěle se jí teplé i vlažné, vydrží v krabičce 2–3 dny.

Ingredience (4 porce)

Základ na plech

  • 1 menší dýně hokkaidó (cca 900 g), na měsíčky
  • 1 velká červená cibule, na klínky
  • 2 červené papriky, na proužky
  • 1 plechovka cizrny (400 g, scezené 240 g), osušené utěrkou
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky, 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru, špetka chilli (dle chuti)
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Quinoa

  • 250 g quinoi (směs bílá/červená), propláchnout
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 1 bobkový list (volitelně)

Citronovo-tahini jogurt

  • 250 g bílého jogurtu (ideálně řecký)
  • 2 lžíce tahini
  • šťáva a kůra z ½ citronu
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • špetka soli + 1–2 lžíce vody na zjemnění

Na dokončení

  • svazek petrželky nebo koriandru, nahrubo
  • 50 g dýňových semínek, nasucho opražit
  • 1 granátové jablko (jen semínka) – volitelné, ale skvělé

Postup

1. Předehřejte troubu na 210 °C horkovzduch. Plech vyložte pečicím papírem.

2. Zelenina & cizrna: dýni (se slupkou), papriku, cibuli a osušenou cizrnu promíchejte s olejem, kořením, solí a pepřem. Rozprostřete do jedné vrstvy. Pečte 25–30 minut, jednou promíchejte, ať cizrna křupne a dýně změkne.

3. Quinoa: mezitím propláchnutou quinou dejte do hrnce s vývarem, bobkovým listem a špetkou soli. Přiveďte k varu, ztlumte, vařte 12–15 minut doměkka. Odstavte a nechte 5 minut dojít pod pokličkou, potom načechrejte vidličkou.

4. Omáčka: v misce prošlehejte jogurt, tahini, citronovou šťávu i kůru, česnek a sůl. Podle potřeby zřeďte vodou na tekutější krém.

5. Servírování: do misek dejte porci quinoi, navrch pečenou zeleninu s cizrnou. Zasypte bylinkami, opraženými semínky a (chcete-li) semínky granátového jablka. Zalijte citronovo-tahini jogurtem.

Proč je to „zdravé“

  • Kompletní jídlo: komplexní sacharidy (quinoa), rostlinné bílkoviny a vláknina (cizrna), zdravé tuky (olivový olej, tahini), beta-karoten z dýně.
  • Nízké nasycené tuky, hodně mikronutrientů a sytí, aniž by těžklo v žaludku.

Tipy & obměny

  • Vegan verze: vyměňte jogurt za sójový či kokosový a přidejte kapku javorového sirupu.
  • Bílkovina navíc: přidejte halloumi opečené na pánvi, kousky pečeného kuřete nebo uzené tofu.
  • Křupavost: na posledních 8 minut přihodťe na plech růžičky kapusty (kale) pokapané olejem.
  • Meal-prep: v lednici vydrží složky odděleně 3 dny; omáčku skladujte zvlášť a přidávejte až při servírování.

Orientační výživa (1 porce)

520 kcal, 18 g bílkovin, 63 g sacharidů (z toho vláknina ~12 g), 21 g tuků. (Hodnoty se liší podle značek surovin.)

Novinky

Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.

Chci dostávat novinky

© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.