Recept na skvělé lívance s ovocem a šlehačkou

Recept na skvělé lívance s ovocem a šlehačkou

Máte chuť na něco sladkého, co vás přenese zpět do dětství a provoní celý byt? Pak vyzkoušejte nadýchané lívance s čerstvým ovocem a šlehačkou. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek potěší jak děti, tak dospělé.

Ingredience (na cca 12 lívanců)

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej nebo máslo na smažení

Na ozdobu:

  • čerstvé ovoce (jahody, borůvky, maliny, banán, broskve…)
  • šlehačka (domácí nebo ve spreji)
  • javorový sirup, med či čokoládová poleva podle chuti

Postup

1. Připravte těsto: V míse rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte mléko a postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto by mělo být hustší než na palačinky, ale stále tekuté.

2. Smažení: Na pánvi rozehřejte trochu oleje nebo másla. Naběračkou lijte menší porce těsta a tvarujte kulaté lívance. Smažte dozlatova z obou stran.

3. Podávání: Lívance naskládejte na sebe, ozdobte čerstvým ovocem a bohatou vrstvou šlehačky. Pro ještě větší gurmánský zážitek je přelijte javorovým sirupem, medem nebo čokoládovou polevou.

Tipy a triky

  • Pokud chcete zdravější variantu, můžete část mouky nahradit ovesnými vločkami nebo použít celozrnnou mouku.
  • Skvěle chutnají i s domácí marmeládou nebo zakysanou smetanou.
  • Aby lívance zůstaly teplé, můžete je před podáváním uložit na pár minut do trouby předehřáté na 80 °C.

Lívance s ovocem a šlehačkou jsou sázkou na jistotu. Nadýchané těsto, sladké ovoce a hebká šlehačka vytvoří kombinaci, které se těžko odolává. Ať už si je připravíte k nedělní snídani, odpolední kávě nebo jako sladkou tečku po obědě, vždy vykouzlí úsměv na tváři celé rodině.

Novinky

Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.

Chci dostávat novinky

© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.