Skvělý jablečný koláč, který potěší celou rodinu

Skvělý jablečný koláč, který potěší celou rodinu

Jablka patří k nejoblíbenějším plodům podzimu a české kuchyni sluší v každé podobě. Klasický jablečný koláč je jednoduchý, voní skořicí a chutná skvěle ke kávě i k čaji. Přinášíme recept, který se povede i začátečníkům.

Ingredience

Na těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g másla (studeného)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce studené vody

Na náplň

  • 5–6 středně velkých jablek
  • 50 g cukru krystal (dle sladkosti jablek)
  • 1 lžička skořice
  • hrst rozinek (volitelně)
  • hrst nasekaných vlašských ořechů (volitelně)
  • šťáva z půlky citronu

Na dokončení

  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

1. Příprava těsta

V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a prsty nebo robotem zpracujte na drobenku. Vmíchejte vejce a trochu studené vody. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.

2. Příprava náplně

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Zakapejte citronovou šťávou, přidejte cukr, skořici, případně rozinky a ořechy. Dobře promíchejte.

3. Vytvarování koláče

Těsto rozdělte na dvě části v poměru 2:1. Větší část rozválejte a vyložte jí máslem vymazanou koláčovou formu. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Navrstvěte jablečnou náplň. Z menší části těsta vyválejte plát a přikryjte jím koláč, nebo vytvořte mřížku. Okraje dobře přimáčkněte.

4. Pečení

Povrch potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35–40 minut, dokud není koláč zlatavý.

5. Servírování

Nechte mírně vychladnout a posypte moučkovým cukrem. Podávejte samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Možné varianty

  • Francouzský tarte tatin: jablka nejprve karamelizujte s cukrem a máslem a pak je přikryjte listovým těstem, které se peče „naruby“.
  • S drobenkou: místo vrchního plátu těsta koláč zasypejte drobenkou z mouky, másla a cukru.
  • Štrúdlová varianta: použijte listové nebo tažené těsto, naplňte jablky, skořicí a rozinkami, zarolujte a upečte.
  • Lehčí verze: přidejte méně cukru a vyzkoušejte kombinaci s tvarohem nebo jogurtem.

Jablečný koláč patří mezi ty recepty, které nikdy nezklamou. Vůně pečených jablek a skořice dokáže vytvořit domáckou atmosféru, ať už jej upečete v neděli k odpolední kávě nebo jako dezert pro návštěvu. Navíc si můžete vybrat z mnoha variant podle chuti i času, který máte k dispozici.

Novinky

Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.

Chci dostávat novinky

© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.