
Švestkové knedlíky patří mezi tradiční poklady české kuchyně. Jsou symbolem pozdního léta i podzimu, kdy dozrávají švestky, ale připravit si je můžete kdykoli během roku. Jejich příjemně sladkokyselá chuť v kombinaci s hebkým těstem a voňavou máslovou strouhankou z nich dělá pokrm, který potěší dospělé i děti.
Oloupané brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, vejcem a špetkou soli. Vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Pokud se těsto lepí, můžete přidat trochu mouky – ale pozor, aby nebylo příliš tuhé, knedlíky by pak byly tvrdé.
Švestky omyjte a osušte. Každou rozkrojte, vyjměte pecku a místo ní vložte špetku cukru (lze přidat i špetku skořice). Takto připravené švestky jsou šťavnatější a chuťově výraznější.
Těsto rozdělte na části, z každé vytvarujte placičku a do středu vložte švestku. Těsto kolem ní důkladně uzavřete a vytvarujte kouli. Knedlíky se snažte dělat přibližně stejně velké, aby se rovnoměrně vařily.
Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte 8–10 minut, dokud nevyplavou na povrch. Občas je jemně promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.
Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte strouhanku a dozlatova ji opražte. Uvařené knedlíky vyjměte z vody, nechte okapat a obalte ve strouhankové směsi. Nakonec posypte moučkovým cukrem a případně dochuťte mletou skořicí.
Švestkové knedlíky jsou prostě srdcovka. Jemné bramborové těsto, sladkokyselá šťáva z rozpečených švestek a voňavá máslová strouhanka tvoří dokonale vyváženou kombinaci. Pokrm je vydatný, přesto lehce stravitelný, a navíc krásně vypadá na talíři. Hodí se jako sladký oběd i jako dezert pro slavnostnější příležitosti.
Každý, kdo ochutná domácí švestkové knedlíky, většinou souhlasí, že jde o jednu z nejlepších sladkých specialit české kuchyně – a že se k nim člověk rád znovu vrací.
SPOLEČNOST
SPOLEČNOST
HISTORIE
Chcete pravidelně dostávat novinky z webu NetPark? Vložte svou e-mailovou adresu a budeme vám posílat pravidelný souhrn článků.
© 2020–2025 NetPark.cz. Všechna práva vyhrazena.